Прес-центр27 листопада 2019, 10:11

Внутрішньо переміщені особи в Україні терміново потребують довгострокових рішень

26 листопада 2019, Київ, Україна – Агентство ООН у справах біженців (UNHCR), спільно із Норвезькою радою у справах біженців (NRC) та Управління ООН з координації гуманітарних питань (OCHA) разом із представниками Уряду, членами Парламенту, представниками місцевої влади та громадянського суспільства обговорили шляхи розробки нового національного законодавства й стратегії щодо вирішення проблем, з якими зіткнулися понад 1.4 мільйона внутрішньо переміщених осіб, зареєстрованих в Україні.

«Важливо, щоб ми продовжували докладати зусиль у пошуку довгострокових житлових рішень для внутрішньо переміщених осіб. Поточні урядові довгострокові рішення та стратегія інтеграції закінчуються в 2020 році. Нам потрібно проаналізувати те, що вже зроблено до цього часу, і розпочати діалог щодо перегляду стратегічного підходу до довгострокових рішень для ВПО в Україні»,  ̶  підкреслила Оснат Лубрані, координаторка системи ООН в Україні, координаторка з гуманітарних питань.

Олексій Ілляшенко, заступник Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України з питань європейської інтеграції, повідомив про потребу в новій стратегії щодо довгострокових рішень для ВПО. «Новий Уряд прагне забезпечити захист та інтеграцію внутрішньо переміщених осіб. Нам потрібно переглянути підходи, визначені в попередньому стратегічному документі та розробити нову ефективну стратегію у співпраці з міжнародними організаціями, що стосуватиметься людей, які живуть з обох боків так званої «лінії зіткнення». Це відповідає готовності Президента України забезпечити мир і захистити всіх громадян України».

Для інформування про розробку нової стратегії NRC представила український переклад Рамкової програми довгострокових рішень для ВПО. Це документ щодо міжнародних стандартів та найкращих практик вирішення проблеми переміщення. Документ надає визначення поняття "довгострокове рішення" та формулює критерії для вимірювання прогресу.

Крістіна Нечаєва, керівниця відділу захисту та адвокації NRC, сказала: «Навіть незважаючи на те, що у кожної країни є свої унікальні обставини, які змушують людей шукати безпеки, ці ситуації мають багато спільного. Таке розуміння внутрішнього переміщення було сформовано Міжурядовим постійним комітетом, форумом ООН та гуманітарними партнерами ООН, в рамках довгострокових рішень для ВПО».

Учасники дискусії зосередилися на декількох актуальних питаннях для ВПО, зокрема житло, робочі місця, пенсії, права голосу та соціальну згуртованість.

Зважаючи на гостроту питання житла для ВПО, Агентство ООН у справах біженців представило Рекомендації щодо довготривалих рішень з питань житла для ВПО, розроблені представниками центральних та місцевих органів влади, неурядовими організаціями та громадами ВПО під час Форуму міст солідарності, що відбувся в Харкові 3 жовтня 2019 року.

У документі пропонується визначити пріоритетність розподілу бюджету на житло для ВПО на центральному та місцевому рівнях та забезпечити, щоб розробка житлових рішень передбачала участь ВПО у прийнятті рішень.

Депутати Парламенту України висловили готовність взяти участь у розробці нової стратегії щодо довгострокових рішень для ВПО. Руслан Горбенко сказав: «Риторика Уряду змінилася. Нова стратегія має бути розроблена, щоб принести реальні результати та реальні зміни в житті людей». Наталія Королевська зазначила: “Кожна людина, яка має паспорт громадянина України повинна мати рівний доступ до своїх прав та не повинна бути дискримінована під час встановлення її статусу ВПО».

Учасники наголосили на важливості почути думки громад ВПО та неурядових організацій. Тетяна Кутас із ГО «10 квітня» сказала, що коаліція ВПО у південних регіонах України визначила житло як ключовий пріоритет. Вони співпрацюють з місцевою владою у спільному пошуку найкращих варіантів житла для кожного домогосподарства ВПО.