Прес-центр10 травня 2018, 18:05

Юрій Гарбуз розповів про подолання економічної кризи в області

Луганська область єдина в Україні, яка має дефіцит бюджету. Про це заявив голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз.

За його словами, така ситуація склалася через те, що переважна більшість промислових підприємств залишилася на тимчасово окупованій території. «Обласний бюджет складає 4,5 млрд грн, з них лише 580 млн грн – гроші, які ми заробляємо самі, все інше – дотації. Зведений бюджет області (з усіма субвенціями та ін.) складає 8,3 млрд грн. Цього дуже мало», – додав Юрій Гарбуз.

Він також наголосив, що економічна блокада тимчасово непідконтрольних українській владі територій  призвела до фінансових збитків та ідеологічного промаху: «Ми втратили десятки тисяч людей, які працювали на зареєстрованих в Україні підприємствах та отримували заробітну плату в гривнях. Ми загубили цю ниточку, яка поєднувала їх з Україною. Фінансові втрати також колосальні – близько 600 мільйонів загалом по бюджету».

Очільник області вбачає два головні шляхи виходу з економічної кризи: по-перше, підтримка малого бізнесу, і, по-друге, залучення інвестицій в область.

«Малому бізнесу необхідно дати можливості для розвитку, прибравши всі важелі тиску. Багато представників бізнесу поїхали, тому утворився великий простір для роботи. Обласна влада, зі свого боку, готова підтримувати будь-які спроможні ініціативи», – сказав Юрій Гарбуз.

Він також акцентував на тому, що облдержадміністрацією підготовлена та погоджена з Антимонопольним комітетом та Державною службою аудиту Регіональна цільова програма підтримки малого та середнього бізнесу на 2018-2020 роки. На поточний рік нею передбачено 1 млн грн на компенсацію кредитних ставок для підприємців та 20 млн грн прямої фінансової підтримки.

Гарним прикладом залучення іноземного інвестора на територію Луганської області є проект будівництва сонячних електростанцій канадською компанією SOLAR. Проект буде реалізуватися поблизу м. Рубіжне, забезпечить додаткове джерело електроенергії створить нові робочі місця. «Сподіваюся, що інші інвестори наслідують приклад канадців та, незважаючи на ризики, побачать потенціал Луганщини», – сказав Юрій Гарбуз.