Прес-центр14 грудня 2020, 11:12

З 01 січня 2021 року почне діяти новий Санітарний регламент для шкіл

Міністерством охорони здоров’я було розроблено новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, який набирає чинності 01 січня 2021 року.
Санітарний регламент передбачає наступне:
- Усі працівники шкіл повинні проходити обов’язкові профілактичні огляди. У разі порушення термінів проходження профілактичних оглядів їх не буде допущено до роботи.
- Оренду приміщень шкіл не під освітні потреби буде заборонено.
- Встановлено вимоги до благоустрою території шкіл та осіб, які слідкують за дотриманням цих норм.
- Встановлено певні вимоги до комп’ютерного обладнання, яке використовується в закладах освіти.
- Учнів необхідно буде не рідше двох разів на рік пересаджувати на інші ряди з метою профілактики зміни постави.
А також низку інших вимог.
Серед іншого, у новому Санітарному регламенті змінено підходи до організації харчування. Зокрема, у школах дозволяється організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи НАССР. Також встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Крім того, у Санітарному регламенті визначено Перелік харчових продуктів, які забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах, такі як чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солону рибу, деякі солодощі тощо. Також встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів: злакові, овочі, фрукти, ягоди, молочні продукти та врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.
За матеріалами МОЗ України