Прес-центр11 грудня 2020, 15:12

Запрошуємо перегляну онлайн-виставку з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Щорічно 14-го грудня в нашій країні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Бо саме цього дня завершилося будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком атомної електростанції та у всіх виданнях з'явилася про це новина. У будівництві саркофагу взяли участь близько 240 000 осіб. Загальна кількість ліквідаторів (включаючи наступні роки) склала близько 600 000. Нагадаємо: техногенна катастрофа на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. За свідченнями очевидців, в цей час сталося два потужні вибухи з руйнуванням частини реакторного блоку і машинного залу, після чого загорівся четвертий енергоблок. Вибух був настільки потужним, що забруднення поширилося на площі 160 тисяч квадратних кілометрів, понад 400 тисяч осіб були переселені. Завдяки мужності ліквідаторів наслідків катастрофи, аварія була локалізована. Однак багато хто з них втратив життя, майже всі втратили здоров'я і страждають від наслідків опромінення донині.
З нагоди такої важливої для всієї світової спільноти дати – 14 грудня – працівниками Попаснянського районного краєзнавчого музею була створена тематична експозиція «Чорнобильська трагедія». Експозицію можна переглянути онлайн. В ній зібрані фотографії попаснян, які були покликані на ліквідацію наслідків катастрофи. Тут же прилади для вимірювання радіації, предмети, які використовувалися для захисту від радіоактивного випромінювання, є нагороди та документи, які вручалися ліквідаторам і були передані до музею.
Посилання на сторінку музею:https://www.facebook.com/groups/588209134898659