Прес-центр18 листопада 2019, 16:11

Застереження щодо отруєння дикорослими грибами

МОЗ України повідомляє, що останнім часом в Україні почастішали випадки отруєння грибами. Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед  блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

В осінній період року, як правило  розпочинається грибний сезон, що є гарячою порою і для грибників і для медичних працівників, оскільки в Україні реєструються  випадки отруєнь грибами, деякі  з них  летальні. На теперішній час  2019 року  в країні дикорослими грибами отруїлись 174 людини, з них 11 осіб померло. 

Найчастіше випадки отруєнь пов’язані з помилковим вживанням, замість їстівних та умовно їстівних грибів, блідої поганки. Слід також прийняти до відома можливість накопичення токсичних речовин в грибах із навколишнього середовища.

Фахівці Лисичанської міськрайонної філії  ДУ»Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляють, що протягом 2019 року у Попаснянському районі   зареєстровано 1 випадок отруєння дикорослими грибами. У  2018році дикорослими грибами отруїлося  семеро людей.

Фахівці філії  застерігають утримуватися від вживання  дикорослих грибів, адже це може зашкодити здоров’ю та  коштувати життя!

- Не збирайте гриби у лісосмугах, узбіччях доріг та інших місцях!

- Не купуйте гриби на стихійних ринках, у випадкових осіб!

- При перших ознаках отруєння грибами негайно викликайте «швидку допомогу»!

- Не займайтеся самолікуванням!

- Пам’ятайте, що вживання спиртних напоїв погіршує клінічний перебіг хвороби.

- Не ризикуйте своїм життям та життям близьких вам людей.