Прес-центр14 грудня 2021, 16:12

14 грудня – день, коли ми вшановуємо подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня – день, коли ми вшановуємо подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
35 років тому, 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, що на Київщині, сталася найбільша в історії людства техногенна екологічно - гуманітарна катастрофа.
Силами понад 600 тисяч ліквідаторів за рекордно короткий термін - 206 днів – вже наприкінці року у Чорнобилі було побудовано об’єкт «Укриття». Саме 14 грудня 86 – року офіційно було повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС.
Аварія в українському місті породила велику кількість проблем, що з плином часу трансформувались, але не зникли. Бо атом, навіть, мирний – це потужна, руйнівна сила.
35 років тому на боротьбу з цією стихією встали чоловіки і жінки, аби своїм життям та здоров’ям зупинити ланцюгову реакцію смерті, захистити країну, світ, кожного з нас від ядерного вогню і радіації.
Цими днями в Україні, в кожній громаді проходять заходи з нагоди відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, в яких беруть участь «чорнобильці», члени громадської організації «Союз Чорнобиль», представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, молодь.
Зокрема, сьогодні у Кремінній відбувся мітинг та покладання квітів до пам’ятного знаку загиблим і померлим ліквідаторам аварії на ЧАЕС. На нього зібрались учасники ліквідації аварії – члени Кремінського товариства «Союз Чорнобиль» на чолі із головою організації Анатолієм Мельником, заступниця голови Сєвєродонецької РДА Катерина Колесникова, голова Сєвєродонецької районної ради Володимир Прокопенко, Кремінський міський голова Володимир Струк, представники Сєвєродонецького районного управління ГУ ДСНС України у Луганській області та Національної поліції, жителі громади.
Тих, хто вже пішов від нас, вшанували хвилиною мовчання, живим подякували за мужність, самопожертву і порятунок від ядерного смерчу.
Доземний уклін.