Прес-центр2 серпня 2021, 14:08

2 серпня щороку відзначається Міжнародний день пам’яті жертв нацистського геноциду ромів

2 серпня щороку відзначається Міжнародний день пам’яті жертв нацистського геноциду ромів.
Коли мова заходить про масові людські жертви під час Другої світової війни, то насамперед на думку спадає знищення євреїв. Натомість, про трагедію ромів є порівняно невеликий об'єм інформації і досліджень. Геноцид ромського населення і до сьогодні залишається однією з найменш вивчених сторінок Другої світової.
2 серпня біля Пам’ятного знаку «Геноцид ромського народу» у Кремінній пройшов обласний тематичний захід – присвята.
В скорботному заході взяли участь представники обласної, районної та місцевої влади, члени ромської спільноти Кремінщини.
«Ми маємо зробити все можливе, аби в нашій державі в абсолютному порозумінні проживали представники різних етносів, а наше суспільство ніколи на потрапило б у пастку ненависті і ксенофобії», - сказав в ході мітингу заступник начальника управління культури, національностей, релігій та туризму обласної адміністрації Олександр Козенко.
«Злочини тоталітарних режимів не мають прощення, як і не мають забуття. Історія – це досвід життя цілих народів. На жаль, це може бути дуже трагічний досвід, такий - як геноцид ромського народу у період Другої світової війни. Істина про переслідування ромів має стати невід’ємною частиною нашої національної пам’яті для того, щоб така трагедія ніколи не повторилась» - продовжив думку колеги перший заступник голови Сєвєродонецької РДА Євген Жданов.
Представник міської ради Сергій Сафо в свою чергу зазначив: «Центральний проспект у Кремінній має назву Дружби. Це символічно, бо це наш дороговказ. На Кремінщині представник будь – якого етносу має бути впевненим, що жодних геноцидів тут не буде».
Завершився захід покладанням квітів до Пам’ятного знаку, який був встановлений зусиллями членів обласної громадської організації «Ромаї дума» та Кремінської міської ради у 2020 році.