Прес-центр29 грудня 2020, 12:12

Чотири проєкти регіонального розвитку Попаснянщини на фінансування за рахунок коштів ЄС пройшли кваліфікацію

Так, після оголошення у вересні поточного року Міністерством розвитку громад та територій України про початок конкурсного відбору проєктів регіонального розвитку, які будуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу, за ініціативи голови Попаснянської райдержадміністрації Романа Власенка від Попаснянського району було подано 3 проєкти, замовником двох з яких виступила Луганська обласна державна адміністрація, третього – Попаснянська міська рада. Ще один проєкт (четвертий) було подано на конкурс за ініціативи голови Попаснянської міської ради.

За результатами оцінювання усі чотири проєкти увійшли до рейтингових списків проєктів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися у 2021 році за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу, кожен за своїм напрямком відповідно до наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 18.05.2017 №121. Їх загальна вартість складає 125,1 млн. грн.

Один з проєктів спрямований на впровадження альтернативних джерел енергії шляхом реконструкції електрозабезпечення об’єктів та споруд КП «Попаснянський районний водоканал» з метою зменшення споживання підприємством електричної енергії до 15%. Зокрема, планується протягом наступних двох років встановлення сонячних панелей на об’єктах та спорудах Попаснянського районного водоканалу. Вартість проєкту складає 12860,323 тис. грн, з яких 8873,623 тис. грн – кошти державного бюджету, 3986,7 тис. грн. – кошти Попаснянської (1993,35тис.грн) та Гірської(1993,35тис.) міських рад.

Наступним проєктом – «Розвиток професійно-технічної освіти у Попаснянській громаді, шляхом відкриття нової професії «Кравець» та створення комфортних умов для навчання у Попаснянському професійному ліцеї залізничного транспорту» – передбачається досягнути дві цілі: відкрити нову професію «Кравець», покращивши матеріально-технічну базу закладу, та здійснити ремонт будівлі ліцею. Загальна вартість проєкту – 6035,0 тис. грн., з них  4885,0 тис. грн – це кошти державного бюджету,  1150,0 тис. грн – кошти Попаснянської міської ради. Його реалізація, як і попереднього проєкту, розрахована на два роки.

Третій проєкт передбачає музєєфікацію пам’ятки археології національного значення – «Міднорудна копальня «Червоне Озеро. II тисячоліття – X століття до н. е.», що розташована біля села Новозванівка Попаснянського району. Загальна вартість проєкту – 30000,0 тис. грн, з яких 20000,0 тис. грн це кошти державного бюджету, 6000,0 тис. грн – кошти обласного бюджету, 4000,0 тис. грн – кошти Попаснянської міської ради. Впровадження проєкту також розраховано на 2 роки та передбачає розбудову інфраструктури Картамиського мідного руднику біля села Новозванівка та туристичного маршруту по майбутній Попаснянскій ОТГ.

«Створення теплоелектростанції потужністю до 1 Мвт/годину на альтернативних видах палива у індустріальному парку «Східний регіон» у місті Попасна Луганської області» – четвертий проєкт, який було подано на конкурс проєктів. Замовником його виступив виконавчий комітет Попаснянської міської ради. Його ціль – створення  виробничого комплексу  переробки біомаси та твердих побутових відходів (ТПВ) із застосуванням  інноваційних технологій для організації екологічного виробництва електричної енергії та тепла у індустріальному парку «Східний регіон» у місті Попасна Луганської області. Загальна вартість проєкту – 76200,0 тис. грн, з яких         за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від ЄС, – 48 000,00 тис. грн, кошти місцевого бюджету – 11 000,00 тис. грн, кошти приватних інвесторів – 17 200,00 тис. грн.

Відбір рекомендованих до фінансування проєктів здійснюватиметься утвореною Мінрегіоном комісією на основі сформованих за результатами оцінювання рейтингових списків проєктів. Тож, чекаємо результатів!