Прес-центр16 cічня 2024, 12:01

Наразі у двох гуманітарних хабах Сєвєродонецької РДА обслуговується близько 4300 - х осіб з числа ВПО

Для забезпечення надання допомоги ВПО з Луганської області, в серпні 2022 року було створено Координаційний центр для внутрішньо переміщених осіб в Івано-Франківській області, який розташований за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 128, а в жовтні 2022 року - Координаційний центр надання допомоги ВПО з Луганщини в Чернівецькій області, який розташований за адресою: м. Чернівці, вул. Шептицького, 18.

Наразі у Координаційному центрі м. Чернівці обслуговуються 1530 внутрішньо переміщених осіб, а в Івано-Франківському центрі обслуговуються 2773 переселенців з Луганської області.

В Координаційних центрах здійснюється видача гуманітарної допомоги від держави у вигляді продуктових наборів та інших недержавних донорів – продуктові набори, гігієнічні набори та побутові речі.

З метою максимального охоплення потреб ВПО з Луганської області та надання їм всебічної підтримки та допомоги, відповідальними особами з початку роботи гуманітарних штабів було проведено роботу щодо залучення до співпраці донорів – благодійних організацій, які опікуються питаннями надання допомоги ВПО.

На виконання Плану діяльності щодо реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги «Демократичне врядування у Східній Україні» від 01.10.2018 Сєвєродонецька районна державна адміністрація відповідно до законодавства отримала благодійну допомогу від міжнародної організації Кімонікс Інтернешнл Інк на загальну суму 1269760,60 грн (один мільйон двісті шістдесят дев’ять тисяч сімсот шістдесят гривень).

Серед отриманого майна – намети, генератори, теплові ковдри, побутова техніка (електрочайники, мікрохвильові печі, індукційні плити, кулери, газові пальники, водонагрівачі), теплові гармати, спальні мішки тощо.

Частково зазначене обладнання вже використовується у шелторі для ВПО у селі Середній Березів Яблунівської громади Івано-Франківської області. Решта майна знаходиться у районному матеріальному резерві та буде використовуватися при відновленні життєдіяльності після деокупації району.

У рамках реалізації Проєкту «ProAction – Покращення доступу до житла, освіти та якісних соціальних послуг для дітей та сімей в Україні» на базі Координаційного центру надання допомоги внутрішньо переміщеним особам з Луганщини в Івано-Франківській області створено Навчальний Простір, який реалізується п’ятьма партнерськими організаціями – Фонд Terre des hommes в Україні, БФ «Захід Шанс», БФ «Посмішка ЮА», ГО «Світ у барвах» та ГО «Центр реабілітації та відновлення», за фінансування Центру кризи та підтримки Міністерства Європи та закордонних справ Франції, з метою проведення освітніх заходів та психосоціальних занять за методологією «Рух, ігри, спорт, креативність», а саме – надано обладнання, технічні та методологічні матеріали з метою створення умов для проведення освітніх та психосоціальних заходів в Координаційному центрі.

Для здійснення діяльності в Навчальному просторі Координаційний центр отримав від благодійників допомогу у вигляді канцелярського приладдя, комп’ютерної техніки (ноутбуки та навушники А4Tech Fstyler), телевізора, проектора, портативної акустики JBL, спортивного інвентарю (футбольні м’ячі, мотузки, обручі, палиці гімнастичні, скакалки та інше).

Із 24 жовтня минулого року для дітей ВПО з Луганщини в Координаційному центрі доступне робоче місце для зайняття за ноутбуком, який має вихід до мережі Інтернет.

З боку керівництва здійснюється постійний контроль за роботою гуманітарних штабів, перевірка документації з видачі допомоги, перевіряються узагальнені відомості щодо розподілу та видачі допомоги, знімаються фактичні залишки гуманітарних наборів.