Прес-центр26 березня 2020, 11:03

ПАМ'ЯТКА: «Що повинен знати кожен про коронавіруси»

Що таке коронавірус і що таке СОVID-19?

Коронавіруси становлять велике сімейство вірусів з доведеними хвороботворними властивостями по відношенню до людини або тварин. Відомо, що ряд коронавірусів здатні викликати у людини респіраторні інфекції в діапазоні від звичайної застуди до більш серйозних станів. Останній з недавно відкритих коронавірусів викликає захворювання СОVID-19. Це інфекційне захворювання, викликане останнім з недавно відкритих коронавірусів.

Які симптоми СОVID-19?

До найбільш поширених симптомів СОVID-19 відносяться підвищення температури тіла, втомлюваність і сухий кашель. У низки пацієнтів можуть відзначатися різні болі, закладеність носа, нежить, фарингіт або діарея. У деяких інфікованих осіб не виникає будь-яких симптомів або поганого самопочуття. У більшості людей (близько 80%) хвороба закінчується одужанням, при цьому специфічних лікувальних заходів не потрібно. Приблизно в одному з шести випадків СОVID-19 виникає важка симптоматика з розвитком дихальної недостатності. У літніх людей, а також осіб з наявними соматичними захворюваннями, наприклад, артеріальною гіпертензією, захворюваннями серця або діабет, ймовірність тяжкого перебігу захворювання вище. При наявності підвищеної температури тіла, кашлю і утрудненого дихання слід звертатися за медичною допомогою.

Як поширюється вірус?

Заразитися СОVID-19 можна від інших людей, якщо вони інфіковані вірусом. Захворювання може передаватися від людини до людини через дрібні краплі, які виділяються з носа або рота хворого СОVID-19 при кашлі або чханні. Ці краплі потрапляють на навколишні людини предмети і поверхні, інші люди можуть заразитися в результаті дотику спочатку до таких предметів або поверхонь, а потім - до очей, носа або рота. Крім того, зараження може відбутися при вдиханні дрібних крапель, які виділяються при кашлі або чханні людини із СОVID-19. З цієї причини важливо триматися від хворої людини на відстані більше 1 метра. Більш вагомим фактором передачі, ніж повітря, є саме дрібні краплі, що виділяються з дихальних шляхів.

Ризик зараження від людини, що не має ніяких симптомів, вкрай низький. З іншого боку, у багатьох людей симптоми СОVID-19 бувають виражені дуже слабо. Це особливо характерно для ранніх стадій захворювання. Таким чином, ризик передачі СОVID-19 від людини, яка не відчуває себе хворою і має тільки слабкий кашель, існує. Ризик зараження СОVID-19 через фекалії інфікованої людини малий.

Як я можу захистити себе і запобігти поширенню захворювання? Дотримуючись простих запобіжних заходів, ви можете знизити ризик зараження або розповсюдження СОVID-19:

- Регулярно обробляйте руки спиртовмісним засобом або мийте їх з милом. Обробка рук спиртовмісним засобом або миття їх з милом вб'є його.

- Тримайтеся на відстані не менше одного метра від людей, які кашляють або чхають. При кашлі або чханні з носа або рота виділяються дрібні часточки, що містять вірус краплі, які людина поширює навколо себе.

- По можливості, не чіпайте руками очі, ніс і рот. Руки стосуються багатьох поверхонь, і на них може потрапити вірус.

- Як вам, так і оточуючим слід строго дотримуватися правил респіраторної гігієни. Для цього необхідно прикривати рот або ніс згином ліктя або серветкою при кашлі або чханні. Використану серветку потрібно відразу ж викинути.

- Якщо ви погано себе почуваєте, залишайтеся вдома. При підвищенні температури, появу кашлю і скруті дихання якомога швидше звертайтеся за медичною допомогою. Своєчасне звернення за медичною допомогою дозволить медичним фахівцям оперативно направити вас в підходящі лікувальної установи. По можливості утримайтеся від поїздок, особливо якщо ви є літньою людиною або страждаєте діабетом, захворюваннями серця та легень.

Заходе індивідуального захисту для тих, хто недавно (за останні 14 днів) відвідував регіони поширення СОVID-19

- Якщо ви відчули нездужання, залишайтеся вдома до одужання, навіть якщо у вас слабо виражені симптоми захворювання, наприклад головний біль, субфебрильна температура (37,7° С або вище) або невеликий нежить. Якщо ви просите когось приносити вам продукти і ходити за вас в магазин, користуйтеся маскою, щоб не заразити людину, яка до вас приходить.

Якщо у вас підвищена температура тіла, кашель і утруднене дихання, не відкладайте звернення за медичною допомогою, так як ці симптоми можуть бути викликані респіраторною інфекцією або іншим серйозним захворюванням.

Наскільки мені варто побоюватися зараження СОVID-19?

Рівень ризику визначається місцем вашого перебування, а точніше – наявністю або відсутністю спалаху захворювання в цьому районі.

Для більшості людей в більшості регіонів ризик зараження СОVID-19 по колишньому малий. ВООЗ щодня публікує оновлені зведення про поточну

епідеміологічну обстановку по СОVID-19 у всьому світі.

Чи є СОVID-19 предметом для занепокоєння?

Як правило, коронавірусна інфекція СОVID-19 протікає в легкій формі, особливо у дітей та осіб молодого віку. Проте існує важка форма інфекції: приблизно в одному з п'яти випадків хворим необхідна госпіталізація. Тому занепокоєння людей за себе і близьких у зв'язку зі спалахом СОVID-19 виправдане. Відомості про СОVID-19 ще не повні, але, мабуть, важкий перебіг хвороби частіше відзначається у літніх людей, а також у людей з наявними соматичними захворюваннями (наприклад, артеріальною гіпертензією, захворюваннями серця, легенів, рак або діабет).

Захворювання СОVID-19 має вірусну природу, тому антибіотики неефективні. Не слід користуватися антибіотиками для профілактики або лікування СОVID-19. Їх застосування допускається тільки за призначенням лікаря для лікування бактеріальної інфекції.

В даний час немає даних, що дія будь-якого з наявних препаратів дозволяє запобігти або лікувати дане захворювання.

Чи слід мені носити маску, щоб захистити себе?

Вам слід носити маску тільки в тому випадку, якщо у вас є симптоми СОVID-19 (особливо кашель) або якщо ви здійснюєте догляд за людиною, яка може бути хворий СОVID-19. Одноразові маски не можна використовувати повторно. Якщо у вас немає симптомів захворювання або ви не здійснюєте догляд за хворою людиною, використання маски буде нераціональним.

Скільки триває інкубаційний період СОVID-19?

Інкубаційний період – це період часу між зараженням і появою клінічних симптомів хвороби. Згідно з більшістю оцінок, тривалість інкубаційного періоду СОVID-19 коливається в межах від 1 до 14 днів і найчастіше становить, близько п'яти днів.

Чи можу я заразитися СОVID-19 від домашньої тварини?

Відомо про один випадок інфікування собаки в Гонконзі, проте, на цей момент дані про можливість зараження СОVID-19 від собак, кішок або інших домашніх тварин відсутні.

Як довго вірус виживає на поверхнях?

За даними досліджень (включаючи попередні про збудника СОVID-19), вірус зберігати життєздатність на поверхнях від декількох годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від ряду умов (наприклад, тип поверхні, температура і вологість навколишнього середовища).

Якщо ви підозрюєте, що на якийсь поверхні може бути присутнім вірус, для знищення мікроорганізмів і захисту себе і оточуючих, обробіть її звичайним дезінфікуючим засобом. Не забувайте обробляти руки спиртовмісних засобом або мити їх з милом. Не торкайтеся до очей, рота або носа.

Чи безпечно отримувати посилки з району, в якому зареєстровані випадки захворювання СОVID-19?

Так. Імовірність того, що інфекція може передаватися від хворої людини через замовлені товари, низька, так само як і ризик зараження вірусним збудником СОVID-19 від упаковки, яка піддавалася переміщенню, перевезення і перебувала під впливом різних погодних і температурних умов.