Прес-центр11 березня 2020, 08:03

Перелік суб’єктів надання послуг із психологічної реабілітації учасникам АТО

Під час психологічної реабілітації учасники АТО мають можливість відновити психологічний та фізичний стан здоров`я, покращити сприйняття психологічної адаптації до зміненої життєвої ситуації, осмислення досвіду отриманого в екстремальній ситуації, та застосувати його в житті. Надання послуг з психологічної реабілітації здійснюється за рахунок коштів державного бюджету. Відповідно до Порядку проведення психологічної реабілітації постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1057, враховуючи надану інформацію та підтверджуючі документи від суб’єктів надання послуг з психологічної реабілітації управлінням соціального захисту населення Крижопільської районної державної адміністрації, прийнято рішення про включення до переліку наступних оздоровчих закладів, які будуть надавати такі послуги для учасників антитерористичної операції:

1. Санаторій «Токарі». 

Краще лікування – це профілактика.  Тому, в цьому санаторії можна не просто проходити реабілітацію, але й відновлювати природне джерело енергії, що народжене хвойним лісом та рікою Псел. В літню спеку сосновий масив створює затінок, а водна артерія дарує вологу та прохолоду. В міжсезоння та в зимові морози природнім шляхом стримуються вітри та різкі зміни температур. Таким чином зберігаються комфортні умови для лікування та відпочинку протягом всього року. Душа санаторію «Токарі» прихована на глибині 1200 метрів, з якої надходить природна лікувальна мінеральна вода «Токарівська». Сформована впродовж мільйонів років, сьогодні вона дарує можливість відновити сили організму. Сучасні знання і досвід в лікувальній практиці та збалансованому харчуванні, поєднані з натуральними властивостями природи, гармонійно сприяють оздоровленню.

2. ДП «Південь-Курорт Сервіс» на базі санаторію «Орізонт».

Санаторій «Орізонт» розташований в центрі курорту Сергіївка Одеської області. Сучасна дев’ятиповерхова будівля гармонійно розташована в центрі санаторної зони, де також компактно розташований парк, поле для міні-футболу, дві волейбольні та баскетбольний майданчики і автостоянка. Крім того, до послуг відпочиваючих: кіно- та концертна зали, комп’ютерний клуб, бібліотека, перукарня, косметичний кабінет. Розміщення відпочиваючих відбувається у 2,3,4-місних кімнатах з усіма зручностями. 5-ти разове харчування (за бажанням відпочиваючих – дієтичне) відбувається у обладнаній в сучасному стилі їдальні, де є також роздільні кабінки для прийому їжі. Послуги ж з психологічної реабілітації передбачають: психологічну просвіту, індивідуальне консультування, психологічну діагностику, підбір методики психологічної реабілітації, психологічну допомогу (терапія), групову терапію, психологічну корекцію та проектування майбутнього, профілактику та запобігання кризовим явищам психологічного стану людини тощо. Комплекс корекційних заходів, запропонований психологами ДП «Південь-Курорт-Сервіс», включає в себе: комплексне психодіагностичне обстеження, спрямоване на виявлення осіб з глибокими особистісними порушеннями, комплексом поведінкових розладів, суїцидальними тенденціями, що входять до групи підвищеного ризику. В той же час, програмою комплексного психодіагностичного обстеження та проведення психокорекційних заходів з військовослужбовцями, виведеними з місць бойових дій, план психологічної реабілітації учасників АТО передбачає участь бійців у культмасових заходах санаторію, поїздки на екскурсії.

3. Санаторій «Верховина».

Санаторій розташований на відстані 40 км від залізничної станції Воловець. Автобусне й автомобільне сполучення – від автостанції селища Воловець, Міжгір'я.

Він знаходиться у мальовничій гірській місцевості, оточений ланцюгом гір, вкритих буком та ялиною, на висоті 600 м над рівнем моря у вузькій долині річки Рики, неподалік від відомого озера Синевір. Під час відпочинку до послуг відпочиваючих: тренажерний зал, більярд, дискотека, кафе, бібліотека, спортивно-розважальні програми, настільний теніс, кімната відпочинку, автостоянка, пункт зв'язку, бар, поштове відділення, культурно масові заходи, екскурсії по культурно-історичним місцям Закарпаття, турпоїздки за кордон (Угорщина, Словакія при наявності закордонного паспорту), спортивні майданчики, дитячі ігрові майданчики, магазин, На відстані 15 км для шанувальників гірськолижного сорту є витяг довжиною понад 1500 м у с. Пилипець.

4. Санаторій «Лаванда» 

Він розташований у центрі курортного міста Моршин. У санаторії 7 поверхів, є ліфти. Корпус з’єднаний зі столовою для зручності відпочиваючих. Поруч із ним знаходиться озокеритолікарня і бювет мінеральних вод. У Моршині в санаторії «Лаванда» відпочиваючим пропонують на вибір одномісні і двомісні номери з балконами. Вікна виходять на парк і центральну вулицю міста. Спеціалізація санаторію – захворювання печінки, шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози, цукровий діабет, захворювання жовчних шляхів. Поруч з санаторієм знаходяться всі необхідні для відпочиваючих об'єкти. На території «Лаванди» є власний, розрахований на 100 осіб, конференц-зал, де можна провести семінар, конференцію, бізнес-зустріч або іншу подію. Також можна провести будь-який захід в палаці культури, який розрахований на 560 посадочних місць. Для активних людей в санаторії «Лаванда» в Моршині побудований спортивний майданчик, спортзал. Є тенісний корт, більярдна, настільний теніс. Бажаючі можуть відвідати сауну або бар, а у вечорі завітати на дискотеку. Також відпочиваючі можуть відвідати салон краси і бібліотеку. У 50-ти метрах від санаторію «Лаванда» знаходиться платна автостоянка.

Для отримання послуг з психологічної реабілітації учасник антитерористичної операції звертається до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або фактичного проживання із заявою, до якої додаються копія посвідчення учасника бойових дій, або особи з інвалідністю внаслідок війни та копія документа, що підтверджує безпосередню участь в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення з безпосереднім перебуванням в районах антитерористичної операції у період її проведення.

Детальну інформацію можна отримати в управління соціального захисту населення Попаснянської райдержадміністрації за адресою: місто Попасна, площа Миру, 2, кабінет 106.