Прес-центр21 грудня 2017, 11:12

ПОПАСНЯНСЬКИЙ МРВ ГУ ДСНС УКРАЇНИ У ЛУГАНСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ

Новорічні та Різдвяні свята – це час масових свят, вечорів відпочинку і тільки суворе дотримання вимог правил пожежної безпеки при організації та проведенні святкових заходів допоможе уникнути травм, каліцтв, а також зустріти Новий рік більш безпечно. Відповідальними за забезпечення пожежної безпеки при проведенні культурно-масових заходів є керівники закладів.

Перед початком новорічних і різдвяних заходів керівник установи повинен ретельно перевірити всі приміщення, евакуаційні шляхи і виходи на відповідність їх вимогам пожежної безпеки, а також переконатися у наявності і справному стані засобів пожежогасіння, зв'язку і пожежної автоматики. Усі виявлені недоліки мають бути усунені до початку культурно-масового заходу. На час проведення новорічних заходів повинно бути забезпечено чергування на сцені та в зальних приміщеннях відповідальних осіб з числа працівників установи, членів добровільних пожежних формувань.

Під час проведення культурно-масового заходу з дітьми мають невідступно бути черговий персонал. Ці особи повинні бути проінструктовані про заходи пожежної безпеки і порядок евакуації дітей у разі виникнення пожежі і зобов'язані забезпечити суворе дотримання вимог пожежної безпеки під час проведення культурно-масового заходу.

Поверхи й приміщення, де проводяться новорічні заходи, повинні мати не менше двох розосереджених евакуаційних виходів. Допускається використовувати тільки приміщення, розташовані не вище 2-го поверху в будівлях з горючими перекриттями.

Евакуаційні виходи з приміщень мають бути позначені світловими покажчиками з написом "Вихід" білого кольору на зеленому тлі, підключеними до мережі аварійного або евакуаційного освітлення будівлі. При наявності людей у приміщеннях світлові покажчики мають бути у ввімкненому стані.  

При проведенні новорічного та різдвяного вечора ялинка має встановлюватися на сталий основі (підставка, діжка з водою) з таким розрахунком, щоб не утруднявся вихід з приміщення. Гілки ялинки повинні знаходитися на відстані не менше одного метра від стін та стелі. Оформлення ілюмінації ялинки повинно проводитися тільки досвідченим електриком. Ілюмінація ялинки повинна бути змонтована міцно, надійно та з дотриманням вимог Правил улаштування електроустановок. Лампочки в гірляндах повинні бути потужністю не більше як 25 Вт. При цьому електропроводи, які живлять лампочки ялинкового освітлення, мають бути гнучкими, з мідними жилами. Електропроводи повинні мати справну ізоляцію і підключатися до електромережі за допомогою штепсельних з'єднань. При несправності ялинкового освітлення (сильне нагрівання проводів, миготіння лампочок, іскріння тощо) ілюмінація має бути негайно вимкнена і не вмикатися до з'ясування несправностей і їх усунення.

 

При оформленні ялинки забороняється:

- використовувати для прикрашання целулоїдні та інші легкозаймисті іграшки і прикраси;

- застосовувати для ілюмінації ялинки свічки, бенгальські вогні, феєрверки тощо;

- застосовувати ілюмінацію, яка не відповідає вимогам влаштування та експлуатації електрообладнання;

- обкладати підставку і прикрашати гілки ватою та іграшками з неї, не просоченими вогнезахисною речовиною.

У приміщеннях, що використовуються для проведення святкових заходів, забороняється:

- застосовувати дугові прожектори, свічки та хлопавки, влаштовувати феєрверки та інші світлові пожежонебезпечні ефекти, які можуть призвести до пожежі;

- прикрашати ялинку целулоїдними іграшками, а також марлею і ватою, не просоченими вогнезахисними складами;

-проводити вогневі, фарбувальні і інші пожежонебезпечні та вибухопожежонебезпечні роботи;

- використовувати віконниці на вікна для затемнення приміщень;

- використовувати для заходів приміщення, забезпечені не менш ніж двома евакуаційними виходами, а також мають на вікнах грат і розташовані не вище 2 поверху;

- зменшувати ширину проходів між рядами і встановлювати у проходах додаткові крісла, стільці тощо,

- повністю гасити світло в приміщенні під час спектаклів або вистав;

- допускати заповнення приміщень людьми понад установлену норму.

У разі виникнення пожежі, працівники установи залучаються до гасіння пожежі. В першу чергу сили повинні бути спрямовані на забезпечення безпеки людей, їх евакуацію та рятування. Кожен працівник закладу, який виявив пожежу та її ознаки (задимлення, запах горіння або тління різних матеріалів, підвищення температури тощо) зобов'язаний:

а) негайно повідомити про це за телефоном до пожежної частини (при цьому слід чітко назвати адресу закладу, місце виникнення пожежі, а також повідомити свою посаду та прізвище);

б) задіяти систему оповіщення людей про пожежу, розпочати самому і залучити інших осіб до евакуації людей з будівлі до безпечного місця згідно з планом евакуації;

в) сповістити про пожежу керівника об’єкта;

г) організувати зустріч пожежних підрозділів, вжити заходів щодо гасіння пожежі наявними в установі засобами пожежогасіння.

При виборі піротехнічних виробів необхідно знати, що використання саморобних піротехнічних виробів заборонено. Більш того, купуючи піротехнічні вироби, необхідно перевірити наявність сертифіката відповідності, наявність інструкції російською мовою, термін придатності. Також потрібно мати на увазі, що не можна використовувати вироби, що мають дефекти або пошкодженнями корпусу і гнота.