Прес-центр18 cічня 2024, 13:01

Про роботу гуманітарних хабів Сєвєродонецької РДА – РВА у 2023 році

У Координаційних центрах допомоги ВПО Сєвєродонецької РДА в Івано – Франківську та Чернівцях здійснюється видача гуманітарної допомоги від держави у вигляді продуктових наборів та інших недержавних донорів – продуктові, гігієнічні набори та побутові речі.
За 12 місяців 2023 року Координаційним центром в м. Івано-Франківськ було видано допомоги:
від БФ «Восток СОС» 500 сімейних наборів (продукти та гігієна) та 50 наборів для дітей до 3-х років ( гігієна та продукти);
від фонду Р. Ахметова- 3100 продуктових наборів;
від МОМ - 660 наборів посуду, 1637 комплектів постільної білизни та ковдр; 820 матраців, 627 сімейних гігієнічних наборів;
від Міжнародної гуманітарної організації Corus International – 171 шкільний набір;
від Луганської ОДА - 6352 продуктових набори.
Координаційним центром в м. Чернівці протягом року видано:
від Луганської ОДА – 3549 наборів державної допомоги,
від БФ «Право на захист» 300 особам (ковдри, матраци, постільна білизна, посуд та інше);
від МОМ з 08 серпня по 01 жовтня 2023 року було видано 689 гігієнічних наборів та 1740 пачок підгузків для дітей та дорослих.
Також з 05.09.2023 р. за підтримки МОМ видано: зимові постільні набори - 629; матраци – 519; посуд - 256.
В центрах ведуть прийом спеціалісти Луганської обласної служби зайнятості, Пенсійного Фонду України. Також надається первинна і вторинна правова допомога партнером Центру – БФ «Право на захист» на постійній основі. Приймають лікарі: терапевти – сімейні лікарі, отоларинголог, ендокринолог, травматолог, невропатолог.
Згідно обласного плану додаткових послуг та заходів, в Івано-Франківському хабі реалізується 40 послуг, а в Чернівецькому - 33 послуги.
Розклад прийому спеціалістів та інформація про діяльність і заплановані заходи розміщується в Телеграм-каналах Центрів.
В Координаційному Центрі надання допомоги ВПО з Луганщини в Івано-Франківській області запроваджено: бібліотечний пункт (наявний книжковий фонд, який складається з художньої, історичної, дитячої та іншої літератури); «Буккросинг» (художня література українських письменників).
Надано послуг/консультацій:
- медична допомога (прийом сімейного лікаря, лікаря-отоларинголога, лікаря-ортопеда-травматолога, ендокринолога, терапевта, видача ліків, направлення до вузькопрофільних спеціалістів) – 953 консультації;
- правова допомога з усіх питань (при необхідності - юридичне супроводження в органах, установах та організаціях на безоплатних умовах) – 176 осіб отримали консультацію;
- прийом фахівця Центру зайнятості (отримання/поновлення статусу безробітного та виплат допомоги по безробіттю, сприяння в пошуку роботи, надання роботодавцям компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО) – 274 особи отримали консультацію;
- спеціалістом ГУ ПФУ надано 42 консультації;
- адміністратор ЦНАП – 60 консультацій;
- консультація Архівного відділу Сєвєродонецької РДА щодо стажу роботи навчання та надання архівних довідок, консультації для релокованих установ, підприємств, організацій Сєвєродонецького району Луганської області щодо організацій Луганської області щодо організації діловодства та архівної справи.
За підтримки міжнародної благодійної організації Terre des hommes в рамках проекту «Освітній куточок» у Франківському хабі проведено освітні заходи на тему:
- вчимося співпрацювати
- знайомство з емоціями
- позитивне батьківство тощо.
В Координаційному Центрі надання допомоги ВПО з Луганщини в Чернівецькій області запроваджено: «Буккросинг» (художня література українських письменників).
Надано послуг/консультацій:
медична допомога (прийом невропатолога та педіатра) – 31
консультація;
правова допомога з усіх питань– 42 особи отримали консультацію;
прийом фахівцями Центру зайнятості (отримання/поновлення статусу безробітного та виплат допомоги по безробіттю, сприяння в пошуку роботи, надання роботодавцям компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО) 1100 осіб отримали консультацію;
- консультація Архівного відділу Сєвєродонецької РДА щодо стажу роботи навчання та надання архівних довідок, консультації для релокованих установ, підприємств, організацій Сєвєродонецького району Луганської області щодо організацій Луганської області щодо організації діловодства та архівної справи.
В Чернівецькому центрі було організовано наступні культурно-масові заходи: в рамках проекту «Жінки сьогодення» пройшла зустріч для ВПО жінок «Жіноче коло», «Арт-терапія: Дослідження особистих ресурсів», «Арт-терапія: Самоповага і саморозуміння», «Арт-терапія для жінок ВПО: Дерево опори», ZooM конференція на тему «Види насильства та коло безпеки», екскурсія до музею Пожежної справи, майстер класи для дітей.
На базі хабу в м. Чернівці працює ресурсний центр молодіжних рад – як майданчик для комунікації та об’єднання молоді Луганщини і Буковини.
Із перших днів роботи гуманітарних штабів були створені «гарячі лінії» для вирішення нагальних питань внутрішньо переміщених осіб. Спеціалістами надаються консультації для ВПО Луганщини, проводиться збір та узагальнення інформації про їх потреби шляхом заповнення Google форм, підтримується постійний зв’язок з громадянами, яким потрібна допомога через засоби зв’язку та Телеграм - канал.
Спеціалістами відділів УСЗН надаються інформаційно-консультативні роз’яснення з питань оформлення державних соціальних допомог, пільг та компенсацій, оформлення документів на отримання одноразової матеріальної допомоги для людей, які опинились в скрутному становищі та ін.
Всього за 2023 рік надано 490 консультацій, в тому числі в Івано-Франківському центрі – 303 консультації, у Чернівецькому центрі – 187.