Прес-центр15 квітня 2024, 11:04

Роман Власенко: масштабування експериментального проекту зі встановлення факту пошкодження майна дистанційним методом є життєво важливим для наших ВПО

Експериментальний проект, що впроваджується МЕЛІТОПОЛЬСЬКОЮ МІСЬКОЮ РАДОЮ ЗАПОРІЗСЬКОЇ ОБЛАСТІ, був запроваджений постановою КМУ від 27 жовтня 2023 р. № 1185 «Про реалізацію експериментального проекту щодо проведення обстеження знищених окремих категорій об’єктів нерухомого майна, зокрема із застосуванням інформаційних продуктів дистанційного зондування Землі».

Його мета – дистанційне встановлення факту знищення окремих об’єктів нерухомого майна та житла, що наразі знаходиться в тимчасовій окупації, для виплати власникам компенсації за зруйноване майно у відповідності до постанови КМУ від 30 травня 2023 року №600.

На сьогодні значна частина жителів Сєвєродонецького району перебувають у статусі ВПО у середньому два роки і відповідно не мають власного житла. Разом із тим майже вся Луганщина знаходиться під контролем окупаційного режиму, тому комісійне обстеження зруйнованих помешкань офлайн, необхідне для виплати компенсації, є неможливим.

Тож Сєвєродонецька районна державна адміністрація звернулась до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України щодо результатів експерименту в Мелітополі як такого, що може бути застосований до всіх тимчасово окупованих громад.

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури повідомили, що «за результатами реалізації експериментального проекту виявлено можливість встановлення комісією факту знищення окремих категорій

об’єктів нерухомого майна із застосуванням інформаційних продуктів дистанційного зондування Землі та надання компенсації їх власникам."

«Із відповіді Міністерства ми бачимо, що результати експерименту задовільні, тому чекаємо відповідного рішення Уряду щодо всіх тимчасово окупованих територій, зокрема, і нашого району. », - відзначив голова Сєвєродонецької РДА Роман Власенко.

Наразі рівень пошкодження інфраструктурних об’єктів та житлового фонду Сєвєродонецького району Луганської області орієнтовно становить 75-80 відсотків, а кількість інформаційних повідомлень до Реєстру пошкодженого та знищеного майна від мешканців району - близько 40,5 тисяч.