Прес-центр21 вересня 2017, 15:09

Розвиток сільської медицини

Сьогодні, 21 вересня, під керівництвом голови райдержадміністрації – керівника районної військово-цивільної адміністрації Сергія Шакуна відбулося обговорення питання розвитку сільської медицини в Попаснянському районі. В обговоренні теми прийняли участь виконуюча обов’язки начальника відділу охорони здоров’я райдержадміністрації Олена Кострова, головні лікарі комунальних установ закладів охорони здоров’я району Віра Гурова та Олександр Ковальчук, лікарі та спеціалісти зазначених установ. 
Заступником головного лікаря комунальної установи «Попаснянський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Іриною Шаповаловою було презентовано основні положення законопроекту реформування сільської медицини. Слід зазначити, що більша частина населення району проживає у селах та потребує кращого доступу до якісних медичних послуг. Наразі, низький рівень надання медичної допомоги у сільській місцевості, спричинений, зокрема, відсутністю налагодженої медичної інфраструктури та кваліфікованого медичного персоналу. Законопроектом планується здійснити будівництво додаткових амбулаторії з можливістю проживання родини лікаря, придбання автомобілів для лікарів, на яких вони матимуть змогу пересуватися між селами, а також створення можливості для отримання освіти та підвищення кваліфікації. Крім того, законопроект закладає основи розвитку, так званої, «телемедицини», засобами якої лікарі зможуть консультуватися з колегами за допомогою відеозв'язку. Для цього передбачається проведення мережі Інтернет в усі, навіть віддалені, села, в рамках розвитку медичної інфраструктури.
Під час конструктивного обговорення виникало багато питань, які стосуються роботи закладів охорони здоров’я, а шляхи їх вирішення напрацьовано у ході дискусії. «Розвиток саме сільської медицини – є основною складової підвищення якості та наближення медичних послуг до людей. Адже, забезпечення рівного доступу до послуг, як міського, так і сільського населення, є основною задачею реформи децентралізації, – зауважив Сергій Шакун, – і удосконалення сфери охорони здоров’я є чи не найголовнішим важелем успіху реформ».