Прес-центр17 cічня 2018, 17:01

Сергій Шакун: Всі шахти на території району будуть працювати і ми не допустимо реструктуризації

До початку військового конфлікту на Донбасі до структури Державного підприємства «Первомайськвугілля» входило шість шахт: шахта імені Менжинського,  шахта «Первомайська», «Тошківська», «Золоте», «Карбоніт» і «Гірське». Та зі змінами територіальними, відбулися й зміни на підприємстві – дві шахти залишилися на непідконтрольній українській владі території, інші ж стали дотаційними. А це – і зменшення обсягів видобутку, і призупинення виробничого процесу, і затримка заробітної плати і, втрата кваліфікованих кадрів, і, як наслідок, суттєве зменшення місцевих бюджетів. Тож, настала та мить, коли потрібно було приймати вольове рішення: або йти далі, або зовсім зупинятися. А як звісно, зупинка поставила би крапку в розвитку не лише цієї галузі в Луганські області, але й крапку в економічному розвитку всього регіону. Керівництво гірничодобувної промисловості вирішило йти далі шляхом залучення нових молодих команд, які зможуть відновити виробництво. Так, наприкінці листопада 2017 року виконуючим обов’язки генерального директора ДП «Первомайськвугялля» призначили молодого і перспективного директора «Шахти «Украина» Артура Мірумяна.

Беручи до уваги важливість вугільної промисловості для розвитку Попаснянщини (адже після подій 2014-2015 років ДП «Первомайськвугілля» знаходиться на території Попаснянського району та є бюджетоутворюючим підприємством), для напрацювання подальших спільних векторів співпраці, голова райдержадміністрації Сергій Шакун запросив керівництво підприємства на нараду.

І ось, 17 січня виконуючий обов’язки генерального директора Артур Мірумян разом із своїми помічниками завітав до райдержадміністрації.

Керівник  підприємства поінформував очільника району про невеличкі здобутки, які вже вдалося досягти за два місяці: виплата заборгованості із заробітної плати, завезення нового обладнання та відкриття вугільного і лісоскладів, поступове збільшення обсягів виробництва шляхом відкриття нових лав, і, як наслідок, поступове покращення умов і оплати праці, збільшення робочих місць. А також розповів про плани з подальшого розвитку підприємства та озвучив проблемні питання, які є досить актуальними. Самою великою проблемою на сьогоднішній день є відкачування та очищення води, яка йтиме під час весінніх паводків із затоплених шахт, що знаходяться на окупованій території. За підсумками обговорення питання було вирішено вжити ряд певних сумісних кроків, які б допомогли розрішити проблему. Крім того,  обговорювалися можливі шляхи передання у державну власність дитячого садку та будинку культури, які знаходяться на балансі підприємства.

Підсумовуючи зустріч Сергій Шакун наголосив на тому, що всі починання адміністрація підтримуватиме і лише спільними зусиллями вдасться подолати проблеми, які сьогодні мають місце на підприємстві.