Прес-центр26 квітня 2024, 12:04

Сьогодні Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу

26 квітня є днем пам'яті про саму катастрофу і загиблих у ній, а також героїзму працівників станції, ліквідаторів, пожежників, силовиків, медиків і всіх людей, причетних до ліквідації наслідків аварії. У грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу.

Скоро чотири десятиліття, як роковини Чорнобиля є свідченням і нагадуванням, чим насправді була радянська дійсність та яку ціну заплатили країни й народи, що вимушено стали її частиною.

«Мирний атом», який вирвався на волю, «зона відчуження», життя, отруєне радіацією, скалічені і загублені долі – це наслідки і страшний урок Чорнобильської катастрофи. Урок, який, на жаль, засвоїли не всі. Наразі кремлівська влада продовжує шантажувати «ядерним аргументом» Україну і весь світ.

Два роки тому, з 24 лютого до 31 березня, Чорнобильська АЕС була окупована російськими військами. Зараз російський режим продовжує утримувати в окупації Запорізьку атомну електростанцію, яка є найбільшою в Європі, та своїми діями погрожує новою ядерною катастрофою.

Ліквідатори аварії на Чорнобильської АЕС вберегли нас і весь світ від поширення смертоносного пилу у 1986 – му, вдалось це зробити і два роки тому – силами персоналу об’єкту та силовиків.

Дякуємо за це Героям минулих років і сьогодення!

Віримо, що настане час, коли будь – які намагання володарів ядерної «кнопки» контролювати світ, понесуть належне покарання.