Прес-центр14 березня 2024, 18:03

У гуманітарному хабі в Івано – Франківську переселенцям розповіли про головні зміни у виплатах ВПО

Виплати ВПО – це кошти, які отримують від держави переселенці для покриття витрат на проживання, в тому числі – на житлово-комунальні послуги.

Наприкінці січня цього року Кабінетом міністрів України було ухвалено постанову, за якою з 1 березня ці виплати надаватимуть лише певним категоріям внутрішньо переміщених осіб.

Так з 1 березня допомога на проживання буде автоматично призначена на 6 місяців найбільш вразливим категоріям переселенців – які не мають змоги працювати:

• пенсіонерам, у яких станом на 01.01.2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн;

• людям з інвалідністю I чи II групи, дітям з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворим дітям;

• дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування віком до 23 років, а також батькам-вихователям і прийомним батькам.

Всім іншим отримувачам допомоги необхідно подати заяву про призначення виплат до ЦНАПу або в управління соцзахисту. Допомога їм буде призначена у разі відповідності певним критеріям.

З метою роз’яснення порядку отримання виплат, 12 січня у Координаційному центрі допомоги ВПО з Луганщини в Івано – Франківській області пройшла інформаційна зустріч із жителями нашої області.

Денис Гоменюк – юрист Благодійного фонду «Право на захист» - докладно розповів про новели нормативного забезпечення соціального захисту переселенців, а саме про Постанову КМУ від 26 січня 2024 р. № 94 «Деякі питання соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій осіб», а також провів індивідуальне консультування.

Зазначимо, що для тих, хто не мав змоги відвідати зустріч 12 березня, є можливість звернутись до юриста у приміщенні Франківського хабу (вул. В’ячеслава Чорновола, 128) щовівторка з 10 – ї до 15 - ї години.