Прес-центр17 квітня 2024, 10:04

В Україні створено гайд безбар’єрних подій

Основна мета створення гайда (гіда, провідника) - це підвищення обізнаності українців у темі доступності та сприяння розвитку здорового інклюзивного середовища в країні.

Збірник пояснює, як правильно звертатися до людей з різними формами інвалідності чи людей старшого віку. Також у словнику є роз’яснення технічних термінів, пов’язаних з темою безбар’єрності, наприклад: тактильна навігація, спеціалізований дизайн чи розумне пристосування.

Також тут є рекомендації щодо організації онлайн- та офлайн-заходів. Зокрема, організатори концертів, ярмарок, дитячих та спортивних заходів мають забезпечити вільний доступ гостей до підземних укриттів, психологічну допомогу та підтримку, тихі куточки для відпочинку.

Стосовно онлайн-заходів, важливими є вибір вебсайту та платформи для трансляції, субтитрування й візуальна підтримка. Зазначається, що ці рекомендації допоможуть зробити онлайн-події доступнішими для людей з порушеннями зору та слуху.

Окрема частина гайда присвячена безбар’єрним рішенням. Серед іншого вони стосуються облаштування тимчасових стоянок для автомобілів, кімнат сенсорного розвантаження (для людей, що мають ПТСР чи підвищену сенсорну чутливість), освітлення вхідного простору, облаштування вбиралень, кімнат по догляду за дитиною та зон споживання їжі.

Гайд можна переглянути та завантажити за посиланням: https://drive.google.com/.../1KFOXcSrhOjGdzf3x2NWwVV.../view .

Нагадаємо, що Гайд безбар’єрних подій презентувала перша леді України Олена Зеленська під час засідання Ради безбар’єрності 29 березня 2024 року.