Прес-центр30 серпня 2021, 08:08

29 серпня в Україні День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

29 серпня  в Україні День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
Пам’ятний день приурочено до однієї із самих трагічних сторінок в історії російсько – української війни – Іловайської операції.
29 серпня - день, коли Україна втратила за декілька годин понад 300 захисників. «Зелений коридор» для виходу з оточення наших армійців і бійців добробатів став коридором смерті.
Минуло сім років, а й досі на Краснопільському кладовищі у Дніпрі та на Кушугумському кладовищі у Запорізькій області залишаються декілька десятків могил з табличками "Тимчасово невстановлений...", а когось ще шукають рідні і не вірять в їх смерть.
З 2019 року відзначення пам'ятного дня було запроваджено на офіційному рівні відповідним Указом Президента, до цього в річницю Іловайська пам’ятні заходи проводили військові, волонтери, громадські активісти, члени родин загиблих.
В переддень та безпосередньо 29 серпня в Україні проходять урочисті меморіальні, жалобні заходи, забіги «Шаную воїнів, біжу за Героїв України», покладання квітів до пам’ятних знаків і місць поховань загиблих в АТО/ООС.
Голова Сєвєродонецької райдержадміністрації Роман Власенко спільно із бійцями батальйону імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького та зонального відділу Військової служби правопорядку поклали квіти до пам’ятного Знаку загиблим в АТО на площі Героїв у Попасній та до меморіальної дошки Темуру Юлдашеву, яку днями відкрили на будівлі Попаснянської дитячо – юнацької спортивної школи.
Ми пам'ятаємо кожного, із тих, хто ціною власного життя дав можливість нам жити, любити, радіти.
Світла пам'ять!