Прес-центр6 серпня 2021, 16:08

70% дорослого населення в Україні не мають ніякого імунного захисту від Ковіду і тим більше від його «Дельта» штаму, - Сергій Гайдай закликав активізувати вакцинацію

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай провів нараду з питань імунопрофілактики дорослого населення проти COVID-19 на території області.

Звертаючись до учасників наради, серед яких були керівники агропромислових підприємств, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та промислових підприємств, він наголосив, що у восьми регіонах України низка показників вже не відповідає т.з. «зеленій зоні».

Очільник області наголосив на тому, що тільки протягом минулої доби в Україні було зафіксовано 827 нових випадків зараження коронавірусом, із них госпіталізовано 334 особи, 26 хворих померли.

Сергій Гайдай звернув увагу, що в області визначено низку закладів охорони здоров’я для надання медичної допомоги таким пацієнтам. Наприкінці травня поточного року МОЗ України наполягало на затвердженні для нашої області всього трьох лікарень, які надають допомогу хворим на COVID-19, але ОДА спільно з Офісом Президента України порушила питання щодо затвердження у Переліку семи таких стаціонарів.

Було наведено статистичні дані: за період пандемії в області на COVID-19 захворіло більш ніж 27 тисяч мешканців із яких, на жаль, померло 937 чоловік.

Представники Департаменту охорони здоров’я ОДА наголосили, що штам «Дельта», який сьогодні активно циркулює у РФ, за прогнозами спеціалістів - до кінця цього літа приведе до нової – четвертої хвилі коронавіруса в Україні. Це є наслідком вкрай низьких темпів вакцинації та недостатнього рівня імунітету у громадян України до COVID-19.

Разом із тим було повідомлено, що протягом п’яти тижнів з 7 червня по 9 липня поточного року у всіх регіонах України (у тому числі і в нашій області) за фінансової підтримки Світового Банку працювали 54 мобільні бригади Центру громадського здоров’я МОЗ України. Вони проводили забір крові у 6398 здорових дорослих громадян України, яких було обрано випадковим чином.

Результати досліджень цієї крові на наявність антитіл до коронавірусу COVID-19 є репрезентативними для всіх регіонів та свідчать, що лише 30-40% дорослого населення має такі антитіла. Тобто 60-70% дорослого населення областей станом на сьогодні не мають ніякого імунного захисту від цього вірусу і тим більше від його «Дельта» штаму.

Офісом Президента було поставлено найважливішу державну задачу – захистити до 70% дорослого населення області від COVID-19.

Для цього у нас є все, що потрібно: 13 мобільних бригад, 52 пункти щеплення, чотири центри масової вакцинації населення та найсучасніші, дороговартісні препарати з імунопрофілактики проти COVID-19: вакцини Модерна та Комірнаті (Пфайзер), які визнані Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та рекомендовані для використання країнами ЄС.

Але при цьому, за період з моменту отримання цих препаратів при плані 4 тис. вакцинацій на добу здійснювалось всього до півтори тисячі.