Прес-центр18 травня 2021, 09:05

Мен хатирлайім: Сьогодні в Україні вшановують пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу

Мен хатирлайім: Сьогодні в Україні вшановують пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу.
Рівно 77 років тому, вночі 18 травня 1944 року, почалась депортація кримських татар, яка тривала до початку червня. Офіційною підставою для цього акту геноциду стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859-сс "Про кримських татар" від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії в нібито масової зраді і масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.
За офіційними даними протягом цього періоду відбулась депортація 183 тис. 144 осіб; за кримсько-татарськими джерелами - понад 400 тисяч, з яких протягом перших півтора роки померли близько 46 відсотків депортованих.
Після депортації почалося масове заселення Кримського півострова росіянами, що зрештою спричинило теперішню анексію півострова державою-агресором.
Депортація 1944 року назавжди змінила життя кримських татар, але, як вважають вони самі, не позбавила їх Батьківщини. Сучасний світ, Україна мають пам'ятати про злодіяння радянської держави і ті наслідки депортації, які сьогодні переживає кримськотатарський народ.
Маємо ще один урок історії. Пам'ятаємо ці страшні дні! Мен хатирлайім.