Прес-центр25 травня 2021, 11:05

Переможці Міжнародного літературного конкурсу вшанували пам'ять Кобзаря у Каневі

Переможці Міжнародного літературного конкурсу вшанували пам'ять Кобзаря у Каневі.
У рамках проєкту «Іду з дитинства до Тараса» діти з Луганщини, які стали переможцями Міжнародного мовно - літературного конкурсу імені Тараса Шевченка, 22 травня відвідали Канівський державний музей-заповідник «Могила Тараса Шевченка», поклали квіти до монументу Кобзареві, а також стали учасниками пішої екскурсії Києвом.
У складі делегації юних шанувальників творчості Шевченка, яку очолювала заступник директора ОНЗ Попаснянська ЗОШ №1 Вікторія Макаренко, були 24 переможці з закладів освіти Сєвєродонецького району: Гірська громада - 6 вихованців, Кремінська - 2, Попаснянська - 4, Лисичанська - 5, Рубіжанська - 2, Сєвєродонецька - 5.
Вшановуючи пам'ять Тараса Шевченка, дослідники його творчості та світова спільнота пам’ятають не тільки про дві дати його земного буття - народження та смерть – а й про день перепоховання на Чернечій горі.
160 років тому, 22 травня 1861 року, відбулось перепоховання Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева. Друзі Тараса знали про його палке бажання бути похованим згідно з його «Заповітом» на рідній землі: «Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій…». Відтоді і по цей час Тарасова гора є своєрідним місцем паломництва для багатьох поколінь шанувальників духовного пророка української нації.
Своїми враженнями діляться учні - учасники заходу:
«Ми дуже вдячні організаторам та спонсорам нашої подорожі за той заряд позитиву та натхнення, що ми отримали у м. Каневі! Це те, чого нам не вистачало останнім часом. Емоції та спогади надовго залишаться у наших серцях. Сердечна подяка за усім причетним!» (Руднєви Софія та Марія, 8-Б СЗШ №14, м. Сєвєродонецьк)
«Щиро дякую за захід, організований на високому рівні! Ми, справді, надихнулись, відчули себе важливими. Наша поїздка стала для нас можливістю доторкнутись до історичної спадщини нашої країни, відчути зв'язок між поколіннями та ту тишу, що говорить гучніше за всі промови, що звучать зараз. Здається, був лише один недолік – дуже мало часу. Ми були б дуже раді ще раз повернутись і приділити ще більше уваги пізнанню такої багатогранної Шевченкової творчості України!»(Катерина Шулакова, 10 клас, Попаснянська гімназія №20)
«Нам всім дуже сподобалася подорож до Канева. Пощастило побачити автентичну стару хату із солом'яною стріхою на території Шевченківського національного заповідника. Особливо вразили музейні експозиції «Шевченкіани», представлені роботами сучасних митців. Щиру подяку висловлюю організаторам, які доклали максимум зусиль, щоб у нас залишилися незабутні спогади. Подорож дуже захоплююча та пізнавальна!» (Ангеліна Атаєва, 8 клас Попаснянська ЗОШ №21)
«21.05.2021 року мені, Казаковій Вікторії Андріївні, учениці 10-д класу Лисичанського багатопрофільного ліцею випала можливість поїхати в цікаву подорож до Канева, міста, де похований Великий пророк українського народу Тарас Григорович Шевченко. Мене дуже вразив пам‘ятник Т.Шевченку, тому що його велич передано не великим розміром, а надзвичайно потужною атмосферою, що панує біля його підніжжя. Ми відвідали музей Т. Г. Шевченка. неймовірні враження залишилися в мене від споглядання оригіналів його картин, історії останнього шляху Кобзаря, про яку нам розповіла екскурсовод. Приємним була турбота про нас від організаторів: наш обід і вечеря були дуже смачними! Узагалі, ця подорож залишиться в моїй пам‘яті надовго, тому що я не тільки дізналася багато нового і цікавого, а ще й познайомилася з дітьми інших міст.» (Вікторія Казакова, 10 клас, Лисичанськ)
«Я щиро вдячний всім організаторам , кожній людині, яка доклала зусиль, аби здійснити цю незабутню, неймовірну подорож! Мій дух зміцнів, розум збагатився. Я навідався до чудового місця, зустрів чудових людей, щиросердно дякую вам!» (Михайло Крилов, учень ОНЗ «Золотівська ЗОШ №5»)