Прес-центр18 червня 2021, 13:06

Разом ми можемо досягти всього – 20 червня міжнародна спільнота відзначає День біженців

Разом ми можемо досягти всього – 20 червня міжнародна спільнота відзначає День біженців.
У цей день, затверджений Генеральною асамблеєю ООН у 2001 році, урядові та неурядові організації у всьому світі висловлюють підтримку біженцям і переселенцям, акцентують увагу громадськості на їх проблемах та нагадують про те, що ці люди потребують допомоги і захисту.
Згідно з міжнародним правом, біженці – це люди, які не можуть або не бажають повернутися у країни походження, бо мають цілком обґрунтовані побоювання стати жертвою переслідувань через расову або релігійну приналежність, громадянство, політичні погляди або приналежність до конкретної соціальної групи.
Серед організацій, що опікуються біженцями, чільне місце посідає Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН). Штаб-квартира УВКБ ООН знаходиться в Женеві (Швейцарія), а представництва – в багатьох країнах світу, в тому числі, і в Україні.
Наразі існуюча система надання притулку в Україні, яка для біженців є і країною призначення і транзитною країною на шляху до Європейського Союзу, відповідає основним вимогами світової спільноти. Окрім створення належної законодавчої бази, забезпечується відповідна інфраструктура – в Україні є три пункти в Закарпатській, Одеській та Київський областях, у яких тимчасово можуть бути розміщені біженці.
Міграційна служба, взаємодіючи з УВКБ ООН, неурядовими організаціями та небайдужими громадянами допомагає біженцям отримати притулок в нашій країні та сприяє їх інтеграції в українське суспільство на законних підставах.
Польовий офіс УВКБ ООН є і в Сєвєродонецьку. Команду очолює Олександра Литвиненко, яка сама є внутрішньо переміщеною особою з Луганська.
Зважаючи на пандемію COVID-19, команда УВКБ ООН у Сєвєродонецьку розробила та впровадила проекти швидкого впливу (QIP), щоб допомогти збільшити потенціал вісімнадцяти медичних закладів, що надають медичні послуги приблизно 57 241 пацієнтам. Місцеві громади були забезпечені матеріалами та інструментами для виготовлення засобів захисту, і вони виготовили понад 10 000 захисних масок для медичних установ у населених пунктах, розташованих поблизу лінії розмежування. Маски, рукавички, дезінфікуючі засоби та обладнання були надані різним установам по всій області.
УВКБ ООН закупило та доставило санітарно-гігієнічні засоби до шістнадцяти населених пунктів уздовж лінії розмежування. Антисептики зробили доступними у життєво важливих частинах соціальної інфраструктури, регулярно відвідуваних місцевими жителями, наприклад, на поштових відділеннях.
Серед реалізованих ініціатив команди польового офісу УВКБ у Сєвєродонецьку – облаштування спортивного майданчика біля магазину торгівельної мережі АТБ у місті Попасна.
В Україні проживає понад 700 000 внутрішньо переміщених осіб та 5 000 біженців та шукачів притулку; крім того, за підрахунками УВКБ ООН, в Україні проживає до 35 000 осіб без громадянства. З 2014 року країна пережила кризу вимушеного переміщення.
З нагоди відзначення Дня біженців, УВКБ ООН запрошує кожного приєднатися до заходів у вашому регіоні та проявити солідарність із вимушено переміщеними особами та особами без громадянства в Україні. Вони заслуговують на захист і гідність, незважаючи на важкі обставини.
У Луганській області заходи пройдуть 15-19 червня у населених пунктах: Станиця Луганська, Троїцьке, Попасна, Боброве, Щастя, Золоте.