Прес-центр22 червня 2023, 11:06

Сьогодні в Україні День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни

Сьогодні в Україні День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни

Щороку, 22 червня, український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів жертв Другої світової війни.
Для України Друга світова почалась 1 вересня 1939 року, коли нацистські війська вторглися на територію Польщі. СРСР вступив у Другу світову війну 17 вересня 1939 року на боці нацистської Німеччини. У цей день радянські війська вступили в Польщу на допомогу німецьким та окупували західну частину сучасної України та західну Білорусь.
Протягом двох років Москва була союзницею Берліна. Через два роки гітлерівський режим порушив домовленості із радянським союзом - 22 червня 1941 року нациські війська вторглися на територію СРСР.
Перший населений пункт східної України було звільнено в грудні 1942 року, остаточне звільнення території України від нацистів відбулось у жовтні-листопаді 1944-го.
Ціною перемоги над нацизмом стали надзвичайні втрати українців та представників інших народів, які проживали на території України упродовж 1939–1945 років.
Найтяжчі –демографічні, які оцінюють у понад 10 мільйонів осіб.
Кожен населений пункт Сєвєродонецького району вкритий могилами учасників обронно - наступальних боїв часів Другої світової, а кремінські ліси через багато десятиліть берегли спогади про війну ранами від окопів.
Зараз в цих лісах і на підступах до Луганщини знову здригається земля, охоплена війною.
На жаль сучасний російський режим повторює шлях і злочини гітлерівської Німеччини.
24 лютого 2022 року російська армія розпочала широкомасштабне вторгнення на територію України. Намагаючись повторити успіхи нациських військ вони завдали ракетних та авіударів по території всієї України, вторглись частково на територію північних, східних та південних областей України.
Та на заваді планів путінської росії став народ України. Це надзвичайно важко, але для нас це війна за свою землю, за вільне і світле майбутнє.
Перемога над нацизмом стала можливою завдяки об’єднанню десятків країн і народів.
Задля перемоги над рашизмом навколо України так само об’єдналися країни і мільйони людей у всьому світі.
Сьогодні ми вшановуємо пам’ять загиблих у роки Другої світової війни, сучасної російсько-української війни, борців за незалежність України, жертв нацистських таборів та російських окупаційних військ.
Схиляємоєсь у скорботі, але не перед ворогом.
Пам'ятаємо...
Боремось
Переможемо!