Прес-центр22 червня 2021, 13:06

Сьогодні в Україні відзначається День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни

Сьогодні в Україні відзначається День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни.
Дата вибрана не просто так - 22 червня війська фашистської Німеччини без оголошення війни перейшли кордон Радянського Союзу і почали захоплювати території; вже вранці 22 червня 1941 року відбулося бомбардування Києва.
Друга світова війна — найкривавіший глобальний конфлікт. Саме як страшну трагедію її пам’ятають і згадують в усьому світі. Упродовж 21 місяця війни СРСР та Третій Рейх виступали як союзники, а 22 червня 1941 року, попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю із СРСР, нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Німецько-радянська війна 1941-1945 років як складова, але основна частина Другої світової війни, тривала від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року.
Україна зазнала вражаючих втрат внаслідок цієї війни – адже на ній загинув кожен п’ятий українець.
22 червня по всій Україні проходять скорботні заходи по вшануванню пам’яті тих, на чию долю випало прийняти страшний удар воєнного лихоліття.
Зранку біля Меморіалу Слави у Кремінній зібрались нащадки того покоління і вже зовсім трохи кремінян, чию юність зачепило війною.
Доречні до такої скорботної дати слова промовили посадовці – заступниця голови Сєвєродонецької РДА Катерина Колесникова, заступник міського голови Сергій Сафо, директор краєзнавчого музею Людмила Єжова, голова ветеранської організації Олександра Старикова.
Через 80 років після початку війни 1941 - 1945 років до Меморіалу Слави загиблим на ній поклали квіти – в пам'ять про трагедію, в пам'ять про їх жертовний подвиг… .