Прес-центр21 квітня 2021, 11:04

Святкування Великодніх свят в Україні, як і Вербної неділі, вдруге будуть проходити в умовах пандемії COVID-19

Святкування Великодніх свят в Україні, як і Вербної неділі, вдруге будуть проходити  в умовах пандемії COVID-19.

На сьогодні ключові вимоги щодо впровадження протиепідемічних обмежувальних заходів визначені постановою КМУ № 1236.

Так, пп1 п3 постанови встановлює вимогу щодо перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті лише у вдягнутих засобах індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.

В регіонах «червоного» рівня епіднебезпеки необхідно також носити маски на територіях загального користування у разі неможливості дотримання фізичної дистанції не менше 1 метра (пп 15 п 35).

Додатково, Законом України № 1000-IX було внесено зміни до КУпАП, що передбачають накладення штрафів за порушення маскового режиму.

Таким чином, під час святкового служіння, благословення та освячення їжі всі присутні повинні бути в масках, як всередині приміщень, так і на вулиці, в подвір’ях чи на території храмів.

Щодо доступу до закладів, в тому числі приміщень релігійного культу та дотримання фізичної дистанції, пп. 6 п. 3 постанови передбачає розташування не більше1 особи на 4 кв. м. площі будівлі або території.

При цьому, рекомендовано враховувати «корисну площу», тобто, якщо благословення їжі проходить на вулиці, враховується саме  територія, де проходить освячення, а не вся території храму.

Нагадаємо, що Великдень за юліанським календарем у 2021 році святкували онлайн в багатьох європейських країнах, в тому числі традиційно католицькій Італії, де великодні урочистості за участі Папи Римського Франциска вже другий рік поспіль відбулися без вірян на площі Святого Петра у Ватикані.

Типові обмеження в країнах, що все ж дозволили святкування Великодня стосувалися в першу чергу обмеження кількості осіб (на рівні 25-50%) та обов’язкового носіння масок під час урочистостей.

В 2020 році Великодні святкування стали ймовірною причиною окремих локальних спалахів на території Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, незважаючи на суворі обмеження на загальнонаціональному рівні.