Прес-центр19 квітня 2021, 08:04

Україна – держава з тисячами визначних місць, що мають історичну і культурну цінність

Україна – держава з тисячами визначних місць, що мають історичну і культурну цінність.

Щороку 18 квітня в Україні відзначається День пам'яток історії та культури. У нашій країні надзвичайне розмаїття замків, споруд, фортець, будівель і музеїв, які можна вивчати і досліджувати роками. Кожен з цих об’єктів є  унікальним представником своєї епохи і  частиною спільного минулого всіх українців.

У Міністерстві культури та інформаційної політики зазначають:  "У межах Великої Реставрації близько 150 об’єктів в Україні будуть відремонтовані. І це не кінцеве число. Також на черзі закон проти хаотичної забудови».

Проте не лише споруди є пам’ятками історії. До них належать також пам’ятні місця й предмети, пов’язані з історичними подіями, розвитком суспільства й держави, твори матеріальної та духовної творчості, які становлять історичну, наукову, художню або іншу культурну цінність. Це можуть бути і археологічні пам’ятки  - залишки давніх поселень, укріплень, поховань, кам’яні скульптури, наскельні зображення тощо.

Цікаво, що Кремінський районний краєзнавчий музей сам розташований у будівлі, яка є пам’яткою архітектури кінця ХІХ століття.

Особняк був збудований у 1898 році для священиків Свято - Троїцької церкви, яка стояла на площі Красній (не зберіглась).  Пізніше тут проживали лісопромисловці, а потім будівлю розділили на декілька квартир і поселили в ній лікарів. І тільки у 1966 році в особняку розташувався музей.