Прес-центр19 травня 2021, 15:05

Важливо знайти власника, який ефективно використовуватиме майно, – брифінг щодо приватизації державного майна

Про реалізацію Законів України «Про приватизацію державного і комунального майна» та «Про оренду державного та комунального майна» на пресбрифінгу в облдержадміністрації розповів перший заступник начальника регіонального відділення Фонду Державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях – начальник управління забезпечення реалізації повноважень у Луганській області Олександр Волков.

Він повідомив, що останнім часом Фонд впроваджує низку новацій, які стосуються приватизації державного майна, передачі в оренду тощо.

Перехід процесу приватизації на прозорі принципи проведення аукціонів продажу державного майна дозволило залучити до державного бюджету, в порівнянні з попередніми роками, значну кількість коштів від малої приватизації.

Олександр Волков нагадав, що відповідно до законодавства, всі об’єкти приватизації поділяються на об’єкти малої та великої приватизації.

Зокрема, до перших належать не тільки державні підприємства та пакети акцій, а й об’єкти незавершеного будівництва та соціально-культурного призначення, окреме рухоме та нерухоме майно, вартість яких не вище 250 млн гривень. Такі об’єкти продаються виключно через аукціони ProZorro.Продажі.

На сьогодні до переліків малої приватизації на Луганщині включені вісім об’єктів нерухомості та один пакет акцій. Це державні активи, які сьогодні здебільшого не використовуються. Тому необхідно знайти нових власників, які зможуть ними ефективно користуватися.

Передача в оренду майна стала теж максимально відкритою та доступною з впровадженням нового закону України «Про оренду державного і комунального майна».

Спікер зазначив, що 1 лютого минув рік від набуття чинності закону, який запустив комплексну реформу відносин між державою, місцевими громадами та орендарями та сім місяців в повній мірі проводяться онлайн-аукціони в режимі реального часу.

Перелік майна, щодо якого прийнято рішення про передачу в оренду на аукціоні, розміщено на сайті Фонду державного майна в розділі «Діяльність» та на інформаційному ресурсі orenda.gov.ua.

На Луганщині з початку дії нового закону відбулось 38 аукціонів, укладено 30 договорів оренди держмайна, очікується підписання ще чотирьох договорів після проведених аукціонів. Крім того, на цей час є шість нових потенційних об’єктів оренди, інформація про які завантажена в систему Prozorro.Продажі.

Ще одним важливим напрямом є врегулювання питання ефективного управління державним майном, яке у процесі приватизації не увійшло до статутного капіталу господарських товариств, відповідно до функціональних завдань органів державної влади. Так, в управлінні державних органів приватизації перебуває 2040 об’єктів житлового фонду, 1196 захисних споруд цивільного захисту, а також 3652 інженерні споруди.

На початку 2021 року Фонд державного майна України ініціював передачу функцій з управління таким майном до сфери управління облдержадміністрацій. Прем’єр-міністр України надав доручення щодо здійснення облдержадміністраціями відповідних заходів. У свою чергу, Фонд звернувся до облдержадміністрацій з пропозицією підтвердити готовність перейняти функції з управління такими об’єктами.

Така передача майна є тимчасова і необхідна для організації процесу подальшої передачі в територіальні громади.

Після передачі захисних споруд цивільного захисту облдержадміністрації разом з ДСНС визначать потребу в них, та зможуть передавати необхідні до територіальних громад або списувати зайві.

Як резюмував Олександр Волков, такі заходи вирішать соціальні проблеми місцевих громад, привернуть увагу потенційних інвесторів до державних об’єктів, а також значно підвищать ефективність використання державного майна, що в подальшому матиме вагомий вплив на надходження до державного та місцевого бюджетів.