Прес-центр26 квітня 2021, 12:04

«Весна в розмаї. Двадцять шосте квітня. Тривожна ніч. Здригнулася земля» - сьогодні виповнюється 35 років з дня аварії на Чорнобильській АЕС

«Весна в розмаї. Двадцять шосте квітня. Тривожна ніч. Здригнулася земля» - сьогодні виповнюється 35 років  з дня аварії на Чорнобильській АЕС.

В історії українського народу чимало скорботних дат, спогади про які пронизує серце. Одна з них – це 26 квітня 1986 року. Рівно 35 років тому вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів громадян не тільки на Європейському континенті, а і у всьому світі. Аварія на ЧАЕС – це найбільша техногенна катастрофа за всю історію ядерної енергетики, яка змінила радіаційну обстановку і нашу екологію.

26 квітня у Кремінній пройшов тематичний захід – спомин. В ньому взяли участь представники виконавчої влади та місцевого самоврядування, жителі міста, кремінські «чорнобильці».

Як  свідчення глибокої поваги і шани,  ліквідаторам техногенної аварії  були вручені пам’ятні медалі «Рятівники людства», «Герой Чорнобиля», «Ветерани МВС», Знаки  НАРОДНОЇ ПОШАНИ, грамоти Кремінської міської ради. 

«Такі словосполучення як «чорнобильська трагедія», «чорнобильський біль» в свідомості кожного українця не потребують будь – якого пояснення чи уточнення. Ми всі добре розуміємо, про що йде мова. З плином часу багато чого змінюється. Проте, на порядку денному держави серед першочергових завдань завжди буде стояти соціальний захист чорнобильців, Що стосується суспільства в цілому, то кожний з нас добре розуміє, кому ми завдячуємо за порятунок від техногенної катастрофи. В роковини Чорнобильської катастрофи я хочу засвідчити глибоку повагу ліквідаторам. Побажати їм довгих років життя і здоров’я, Особливо я хочу подякувати активістам громадського об’єднання «Союз Чорнобиль», які послідовно відстоюють і захищають інтереси чорнобильців», - сказала на мітингу  заступниця голови Сєвєродонецької РДА Катерина Колесникова.  Подякою  Сєвєродонецької РДА вона відзначила багаторічного керівника  місцевого  осередку  «Союзу Чорнобиль» Анатолія Мельника.

До 30 – х роковин Чорнобиля Кремінською телерадіокомпанією «КТВ – ПЛЮС» було підготовлено фільм зі спогадами кремінських ліквідаторів, а також переселенців, які найшли свою другу домівку на Кремінщині.  Фрагменти цього фільму були продемонстровані зі сцени районного будинку культури.

Завершився тематичний мітинг за багаторічною традицією – покладанням квітів до пам’ятного Знаку ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС.